28 iun. 2011

Top 10 destinatii in Maramures

Maramuresul este un loc care trebuie neaparat vizitat de catre toti cei care au ca pasiune excursiile, calatoriile si aventura. Acest loc incarcat cu istorie ofera vizitatorilor cateva obiective turistice exceptionale, vestite atat in tara cat si in strainatate. Alegerea destinatiilor care sa intre in acest top a fost o misiune grea dar credem ca acestea sunt obiectivele care trebuiesc neaparat vizitate in Maramures.
Locul 1: Sapanta cu Cimitirul Vesel si Manastirea Sapanta-Peri este cea mai vizitata si cea mai cunoscuta destinatie din Maramures. Cimitirul este vizitat de turisti din tara si mai ales din strainatate care navalesc in numar impresionant in fiecare vara sa vada cimitirul unicat din lume, unde in loc sa fie tristi oamenii sunt veseli. Iar la Manastirea Sapanta-Peri pot vedea cea mai inalta biserica de lemn din lume! Toate acestea fac ca Sapanta sa fie pe prima treapta a podiumului in ceea ce priveste destinatiile maramuresene.
Locul 2: Cascada Cailor – una din cele mai inalte si mai salbatice cascade din Romania, Cascada Cailor taie respiratia turistilor de la mare departare prin sunetul sau impresionant si prin caderea de apa de peste 40 de metri vizibila de la mare departare. Situata langa Borsa, Cascada Cailor este accesibila cu telescaunul din Borsa dupa care o plimbare de 10-15 minute va va permite sa ajungeti la aceasta minunata cascada.
Locul 3: Valea Vaserului - cu neobosita mocanita de a lungul ei ce transporta din cand in cand si turisti pe langa busteni, cu relieful sau salbatic si cu oamenii primitori si ospitalieri, Valea Vaserului este pe cea de-a treia treapta a podiumului nostru.
Locul 4: Biserica din lemn Surdesti – pana de curand cea mai inalta biserica de lemn din Romania, inclusa in patrimoniul Unesco, este cu siguranta cea mai valoroasa dintre bisericile din lemn din intreaga zona maramureseana.
Locul 5: Cavnic - devenit peste noapte capitala schiului din nordul si nord-vestul tarii, Cavnic ofera mai ales in sezonul de iarna amintiri de neuitat celor care poposesc pe una dintre multele partii aflate in localitate. Dintre acestea cele mai importante sunt Partia Icoana si Partia Roata , nivelate si echipate la standarde europene si cu strat de zapada ce persista pana in aprilie.
Locul 6: Valea Izei – locul unde se intalnesc toate caracteristicile maramuresene: constructiile specifice, portul si graiul maramuresean, bisericile de lemn si relieful specific acestei zone.
Locul 7: Barsana cu cele doua obiective majore ale sale: Biserica din lemn Barsana si Manastirea Barsana este una din destinatiile maramuresene ce nu trebuie ratate de nici un calator pasionat.Locul 6:Valea Izei – locul unde se intalnesc toate caracteristicile maramuresene: constructiile specifice, portul si graiul maramuresean, bisericile de lemn si relieful specific acestei zone.
Locul 8: Muzeul Memorial Sighet – Dedicat rezistentei anticomuniste fiind amenajat in vechea inchisoara din Sighet unde erau tinuti si torturati pana la moarte cei care se opuneau regimului comunist ce a condus Romania in perioada 1947-1989
Locul 9: Biserica din lemn Plopis – Una dintre bisericile de lemn cele mai importante din Maramures, inclus in lista patrimoniului Unesco.
Locul 10: Complexul turistic Mogosa – Situat in apropierea municipiului Baia Mare complexul turistic Mogosa permite o relaxare si reincarcare a bateriilor intr-un cadru natural deosebit. Lacul Mogosa si partia de schii de aici fac ca aceasta destinatie sa fie frecventata atat vara cat si iarna.
*BONUS*

Pasul Prislop


Pasul Prislop situat la altitudinea de 1413 m in este cea mai inalta trecatoare din Romania care leaga Maramuresul cu Bucovina avand lungimea de 50 km, si o latime ce variaza intre 30 – 40 km, partea de nord este abrupta, trecatoarea continuandu-se spre sud cu o panta domoala.

Pasul Prislop se afla in Muntii Rodnei cu vf. Pietrosul, de 2303 m inaltime. Soseaua care traverseaza trecatoarea, DN 18, leagă localitartile Viseu, Moisei, Borsa, din Maramures cu Campulung Moldovenesc, din judetul Suceava, Bucovina. Iarna din cauza altitudinii trecatoarea este inzapezita, in schimb pe timp de vara turistul are o priveliste minunata catre Obcinele Bucovinei, Muntii Rodnei cu varfurile Ineu si Pietrosu ca si izvoarele Bistritei Aurii si daca are noroc poate sa participe la festivalul folcloric „Hora de la Prislop”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu